Intrebare luna august 20182018-10-04T19:43:02+00:00

Home Forumuri Programul de edificare si echipare Intrebare luna august 2018

Vezi 4 fire de răspunsuri
  • Autor
    Mesaje
    • Admin
      Keymaster
      Nr. articole: 7

      Erroll Hulse in cartea „Cine mantuieste, Dumnezeu sau omul” aduce in atentie una dintre cele mai dezbatute teme in istoria crestinismului.
      1. Crezi ca este important sa cunoastem evenimentele istorice cu privire la aceasta tema? De ce?
      2. Enumera cele 5 teze nascute din „Controversa de la Dort” si expune-ti opinia personala referitoare la una (sau mai multe) dintre ele.

    • Badulescu Emi
      Participant
      Nr. articole: 3

      Pace tuturor!
      Cu toate ca am avut o pauza destul de mare, cred ca e timpul sa ne reluam programul de studiere a principiilor biblice, atat prin citirea Bibliei cat si a altor materiale.

      1.
      Eu cred ca este foarte important sa cunoastem ( sa avem idee cel putin) de evenimentele istorice care au adus in discutie si au condus la luarea unor decizii in ceea ce priveste crestinismul si doctrinele de baza, doarece putem intelege mai clar daca au aparut erezii, si cand acestea au aparut si ce argumente au stat la baza. Acum traim intr-o lume in care nu „orice zboara se mananca”, nu tot ce se spune de anumiti reprezentanti ai bisericii este si corect din punct de vedere biblic, ci trebuie ca ceea ce spunem si sustinem, sa argumentam, atat ci Biblia cat si cu argumente istorice ( unde este cazul).

      2.
      Controversa de la Dort. cele 5 teze: ( TULIP)
      -degradare totala ( total depravity)
      -alegere neconditionata ( unconditional election)
      -ispasire limitata(limited atonement)
      -har irezistibil (irresistible grace)
      -perseverenta sfintilor (perseverance of saints)

      As vrea sa imi exprim putin opinia despre teza numarul 5: PERSEVERENTA SFINTILO
      Este clar ca multi crestini ( din toate cultele: ortodox, catolic, protestanti….etc), cred ca daca persevereaza in fapte bune Dumnezeu va pune in balanta e au facut si in functie de asta vor fi mantuiti, insa trebuie sa intelegem clar ca Acela care a inceput in noi aceasta lucrare ( de mantuire) o va ispravi si nimeni nu ne va zmulge din mana Lui. Este adevara ca uneor mai cadem si mai pacatuim fata de Dumnezeu insa trebuie sa ne luptam cu pacatul, si niciodata sa nu ramanem cazuti si sa renuntam la lupta spirituala si sa nu incetam sa ne impotrivim celui rau. Trebuie sa intelegem ca prin decizia pe care m luat-o de al urma pe Isus, indiferent cate necazuri, ispite si impotrivire vom avea din partea diavolului, Dumnezeu prin Duhul Sfant ne va da suficienta putere sa biruim. Totul depinde si de atitudinea noastra.Sunt multe exemple de oameni ( David, Petru, ….) care au cazut si s-au pocait, si care au mai gresit dar nicodata nu au ramas acolo si nuau perseverat in gresala.

      Va doresc o duminica binecuvantata!

    • Rusea Cosmin
      Participant
      Nr. articole: 2

      Pace tuturor!

      1. As vrea in primul rand sa spun ca este o carte extrem de buna si educativa ce m-a facut sa inteleg foarte multe lucruri. Multumim Silviu pentru alegerile facute.

      Parerea mea este ca ne-a fost pus in fata un subiect extrem de important si de sensibil in acelasi timp, subiect cu privire la care este necesar sa cunoastem evenimentele istorice si mai ales adevarul.
      Aceasta tema a fost dezbatuta de atat de multi cunoascatori ai cuvantului lui Dumnezeu si e bine sa cunoastem cum au ajuns la concluziile acestea si care au fost arumentele la care au apelat.
      Totodata consider ca stiind istoria putem privi altfel prezentul si putem avea o mai buna viziune asupra viitorului.

      2. Cele 5 teze ale controversei de la Dort.( TULIP)
      -degradare totala
      -alegere neconditionata
      -ispasire limitata
      -har irezistibil
      -perseverenta sfintilor

      Degradarea totala reprezinta starea de pacat, de dezinteres si de impotrivire a lui Dumnezeu, stare data de pacatul stramosesc si totodata stare in care am trait si eu personal. Multumesc lui Dumnezeu ca el a lucrat in viata mea asfel incat sa Il cunosc pe El, insa sunt atat de multi oameni ce inca se afla in aceasta stare de dezinteres si noi putem face ceva cu privire la asta. Cred ca este datoria noastra sa le spunem calea de iesire si sa fim un bun exemplu si astfel sa ii apropiem de Dumnezeu. Ma rog ca Domnul sa ne dea intelepciunea si puterea sa putem face acest lucru asfel incat sa facem lucrarea Lui pe deplin.

    • Vlasceanu Liviu
      Participant
      Nr. articole: 3

      Pace Fratilor

      Sunt unul dintre persoanele pe care cititul nu l-a atras foarte mult dar odata cu aceasta carte pot spune ca mi s-a deschis apetitul 🙂
      Din punctul meu de vedere este neaaprat ca si crestini sa ne cunoastem istoria si de unde ni se trag doctrinele de baza, asa cum a zis si Silviu daca ne cunoastem originile putem sa identificam ereziile mult mai usor.
      * Cele 5 teze sunt:
      -Degradare totala
      -Alegere Neconditionata
      -Ispasire limitata
      -Har irezistibil
      -Perseverarea sfintilor

      Mie personal mi-a atras atentia si m-a facut sa inteleg altfel lucrurile cea de-a doua teza „alegerea neconditionata”.
      Si atat de bine se intelege acum faptul ca Dumnezeu ne-a ales dinainte de a fi pe acest pământ iar alegerea este strict dupa bunul sau plac asa cum si scrie in Biblie, iar noi ca si oameni nu putem influenta cu nimic alegerea dreapta a Lui.

      Amin!

    • Admin
      Keymaster
      Nr. articole: 7

      1. Istoria este importanta pentru ca prin intermediul ei cunoastem intelepciunea sau neintelepciunea oamenilor din trecut. Evenimentele trecute referitoare la Evanghelie si controversele din jurul ei sunt extrem de importante pentru noi chiar si astazi. Chiar daca multi dintre membrii bisericilor evanghelize traiesc intr-o ignoranta totala referitoare la acestea, nu inseamna ca ele nu sunt importante. Aceasta controversa (calvinism vs. arminianism) nu este noua, ea existand inca din cele mai vechi timpuri. Ea reprezinta lupta dintre faptele moarte si harul nemeritat, dintre vointa „libera” si suveranitatea lui Dumnezeu, dintre crestinii predati in totalitate Lui si cei care doresc sa merite cumva favoarea lui Dumnezeu. Controversa de la Dort doar renaste lupta istorica a lui Augustin cu Pelagius din sec. 3 d.Hr. Este cu atat mai importanta cu cat pune accent pe suveranitatea deplina a lui Dumnezeu si pe inchinarea centrata pe persoana lui Dumnezeu. Cunoscand istoria crestinismului, si chiar a controverselor din jurul lui, putem spune ca putem vedea mai departe „stand pe umerii uriasilor” (din latina: nanos gigantum humeris insidentes). Numai cunoscand si asimiland invataturile pentru care „uriasii credintei” si-au dat viata, putem sa vedem mai departe in viitor.

      2. TULIP – acronimul care defineste Doctrinele Harului

      • Depravarea totala
      • Alegerea neconditionata
      • Ispasirea particulara
      • Harul irezistibil
      • Perseverenta sfintilor

      Nu pot sa spun ca prefer una dintre cele 5 invataturi. Ceea ce ma uimeste cel mai mult este felul in care toti cei 3 membri ai Trinitatii conlucreaza in alegerea/rascumpararea/sfintirea noastra, iar toate acestea sunt infatisate in cele 5 teze.

      Totusi, Depravearea Totala reprezinta pentru mine punctul de pornire al cunoastreii lui Dumnezeu. In „Invatatura credintei crestine”, o alta carte (in 2 volume mari) scrisa de Calvin, el spune ca nu poti sa te cunosti pe tine, daca nu il cunosti pe Dumnezeu. Atunci cand ma pun in relatie cu Dumnezeu, nu pot sa nu observ propria-mi coruptie a sufletului. De la Adam si pana azi, omul este corupt in toate facultatile lui si incapabil sa afac ceva bun pentru propria lui soarta. Datorita pacatului omul este de deznadajduit de neajutorat in fata maniei lui Dumnezeu gata sa se reverse peste fiii neascultarii. Acesta este terenul pe care stam si punctul de pornire in orice prezentare a Evangheliei. Daca omul nu-si cunoaste starea de depravare absoluta si totala, nu poate sa isi recunoasca nevoia disperata de a fi salvat din calea maniei lui Dumnezeu.

      Domnul sa ne ajute pe toti sa ne inclinam smeriti in fata suveranitatii lui Dumnezeu, si timpul trait pe acest pamant sa-L onoreze pe Dumnezeul nostru care ne-a ales, ne-a chemat, ne-a mantuit, ne-a sfintit si continua sa o faca prin Duhul Sau.

Vezi 4 fire de răspunsuri
  • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.
Go to Top